Recent Comments
  Categories
  • No categories
  Calendar is loading...
  - Available
  20
  - Booked
  20
  - Standby reservation
  20
  - Pending confirmation

  Check-in at 5:00pm - Check-out at 10:00am

  Date: (... - nights)

  Total cost: € 0.00

  Name (required):

  Surname (required):

  Email (required):

  Mobile:

  Address (required):

  Town (required):

  Postal code (required):

  Country (required):

  Adults: Children:

  Details:

   

  All bookings foresee the payment of a 30% deposit of the total amount.

  Modele kafsh zanane

  Një kontribut me rëndësi në studimin e mitologjisë Shqiptare ka dhënë Profesor E. Çabej me punimet e TIJ në këtë Fushë që në Vitet` 30 e Deri në Ditët e sotme (1976). Kontribut me shume rëndësi është Studimi për figurën mitologjike Zana, për DISA f Igra të mitologjisë Popullore, si Vitorja, gjigandët, Herri e tjerë elementë e figura të mitologjisë. Ka studiuar dhe eufemizmat ndër shqiptarë. Në fushën e mitologjisë Shqiptare kanë dhënë studime e materiale me vlerë dhe studiuesit M. Krasniqi, A. Uçi, K. halimi, Z. Sako, Q.

  Haxhihasani, RR. Zojzi, e A. Gjergji, D. Statovci, S. Fetiu, U. Xhemaj e tëtjerë. Shqiptarët kanë një pasuri të Madhe mitologjike por Ende të PA studiuar. Tashmë dihet që figura si zanat, ORAT po dhe figura të Tjera si katallani me një SY janě pjesë e rrëfimeve dhe e botëkuptimeve mitologjike të Herme por ndonjëherë Edhe te Vona Shqiptare. Shpesh ATO Kane Edhe ndryshime qofte fonetike në emërtim por Edhe vlera sipas rajonit.

  Zana e malit është krijesë mitologjike Shqiptare me veti tepër Origjinale autoktone dhe e krahasueshme më tepër me figura të Tilla ballkanike dhe malore të popullsive në gadishullin ballkanik dhe është Mjaft larg e krahasueshme me Artemidën e grekëve, Dianën e le romakëve. Vështire se Mund të shkohet në një krahasim Deri te Thana e ilirëve. Sipas traditës, ATO kanë dy karaktere: i zbutur, i Cili ndihmon kreshnikët në betejat e Tyre, dhe karakteri idhnak i Cili cons (nguros) Kur IU prishet qetësia. Brirët e dhive të egra janě mbrojtja dhe dobësia e zanave. Zanat ruajnë territoret e Veta me xhelozi Edhe shitojnë ATA që u prishin qetësinë APO i befasojnë Kur janě Duke lozur nëpër livadhet e maleve. Prandaj Edhe Kur shkohet në mal është traditë të bëhet zhurmë për t`i njoftuar ATO për afrimin e njeriut. Zana është Edhe Simbol i pjellorisë. Tek Histoha e Skënderbeut (viti 1510) e Barletit dokumentohet shumë mirë gjama e burrave ashtu si bëhet Deri në shekullin e XX; është dëshmuar shumë Herë në shkrime të ndryshme si më 1466, pastaj nga P. Budi e F. Bardhi në shekullin e XVII e me radhë.

  Mirat e Fatiet, të përmendura shumë Herë te Barleti në veprat e TIJ, si mendojmë ne, s`Janë tjetër veçse Orët e zanat Shqiptare.

  Comments

  Leave a comment